Wie ben ik?

“Heel de mens” is het uitgangspunt van mijn werk als manueel therapeut en haptotherapeut. De opleiding fysiotherapie was gericht op het lichamelijke (somatische) aspect van het disfunctioneren van het bewegingsapparaat.

De mens is echter meer dan zijn lichaam. De interactie tussen lichaam en psyche heeft grote invloed op het bewegingsapparaat. Na mijn eerste jaren als fysiotherapeut was de opleiding haptonomie een logische stap. Om mij verder te scholen heb ik een universitaire master psychologie gedaan.

Als haptotherapeut werk ik volgens de inzichten van Veldman, aangevuld met inzichten en principes uit de moderne psychologie.

Werkwijze
Ik werk volgens de manuele therapie Marsman (De Lutte). De basis van deze benadering is een driedimensionale visie op bewegen, waarbij alle gewrichten en structuren met elkaar in verbinding staan. De kracht van deze methode is dat de patiënt zichzelf door oefeningen kan mobiliseren en daarmee kan zorgen voor een stabiel bewegingsapparaat. Uiteraard zijn bij deze werkwijze de haptonomische principes weer leidend.

Ik heb deze overstap naar manuele therapie Marsman gemaakt na eerder opgeleid te zijn in de "harde technieken" van manuele therapie. In de afgelopen jaren heb ik samen met de ontwikkelaars van Marsman mijn vaardigheden verder verfijnd.